Blessure preventie bij paaldansen

blessure preventie bij paaldansen

**Opwarmen en stretchen**

Een belangrijk aspect van veiligheid en blessurepreventie bij paaldansen is het opwarmen en stretchen voorafgaand aan de training. Door het lichaam op te warmen worden de spieren soepeler en neemt de bloedcirculatie toe, waardoor de kans op blessures verkleind wordt. Het opwarmen kan bestaan uit lichte cardio-oefeningen, zoals joggen of jumping jacks, gevolgd door dynamische stretchoefeningen om de spieren langzaam op te rekken.
 

**grip bij paaldansen**


Tijdens het paaldansen is een goede grip essentieel om blessures te voorkomen. Het gebruik van juiste gripmiddelen, zoals vloeibare magnesium kan helpen om een stevige grip op de paal te behouden. Daarnaast is het belangrijk om minimaal 24 uur voordat je gaat trainen je huid niet in te smeren met crèmes of bodylotion en ook je handen niet te wassen met zeep die de huid vet maakt. Het kan helpen om je handen voor de les of workshop eerst te wassen met afwasmiddel. 

**Correcte techniek en houding**

 
Het aanleren van de juiste techniek en houding is van groot belang om blessures te voorkomen bij het paaldansen. Dit vinden wij bij onze paaldansstudio dan ook zeer belangrijk. Onze instructrices begeleiden en corrigeren de deelnemers om ervoor te zorgen dat zij de moves op de juiste manier uitvoeren. Een goede techniek en houding helpen om de belasting op de spieren en gewrichten gelijkmatig te verdelen en overbelasting te voorkomen.
 

**Het belang van geleidelijke opbouw en progressie**

 
Een geleidelijke opbouw en progressie zijn essentieel bij paaldansen om blessures te voorkomen. Tijdens de les of workshop is het belangrijk dat de deelnemers hun eigen grenzen respecteren en niet te snel willen gaan. Door stap voor stap nieuwe moves aan te leren en de intensiteit geleidelijk te verhogen, kan het lichaam zich aanpassen en sterker worden, waardoor de kans op blessures wordt verkleind. Dit is de reden dat wij verschillende opties aanbieden die aansluiten bij de niveaus van de deelnemers. 
 

**Vermijden van overbelasting en blessures**

Overbelasting is een veelvoorkomende oorzaak van blessures bij paaldansen. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen tussen de lessen om het lichaam de tijd te geven om te herstellen. Daarnaast is het belangrijk om naar het lichaam te luisteren en signalen van vermoeidheid of pijn serieus te nemen. Het vermijden van overbelasting en het nemen van voldoende rust zijn cruciaal om blessures te voorkomen.
 

**Aandacht voor veiligheid **

Tijdens de workshop en onze paaldanslessen vinden wij het belangrijk dat er voldoende aandacht is voor de veiligheid van de deelnemers bij het uitvoeren van moves. Dit doen wij onder andere door het gebruik van valmatten.
Scroll naar boven